Обичаи и традиција на Скопелос

Овој пост е достапен и на: Ελληνικά (грчките)

Култура на Скопелос, традиција на Скопелос и обичаи на Скопелос, остров Скопелос, истражете го Скопелос

Островот Скопелос

Традиции на Скопелос - обичаи во Скопелос

Со текот на годините, сочувани се многу традиции и обичаи. Lifeивотот во Скопелос со години беше испреплетен со испорака и море. Како што се очекуваше, многу дневни навики се поврзани со овој наутички живот.

Вербата во светците на островот и религијата ја ублажи болката на семејствата, додека тие чекаа враќање на своите најблиски од морето и од странство. Свети Ригинос, кој е исто така заштитник на островот, исто така уби змеј, секогаш според легендата. Исто така, скоплистите користат дивинација за да дознаат за посакуваното враќање на своите најблиски со јајце или со икони.

Комесарот доби свеќа од четирите светилки на епитафот и им ги подари на морнарите за среќа. Како талисман, свештеникот нуди парчиња од свеќата на Свети Никола, светицата на морнарите, на декември 6th. Тој им го дава на семејствата на морнарите.

Обичаи на Скопелос и традиција на Скопелос

Да се ​​одрекнеме од зло или да влегуваме на десната нога, е нешто што го наоѓаме дури и денес. Ова се случува на Нова Година. Дамата на куќата мора да донесе вода за да ги попрска сите за среќа. Таа исто така има железна шипка, така што секој може да биде силен и здрав како железо.

Исто така, постои уште еден обичај што се случува на септември 1st. Првиот ден на бербата на грозјето, каде дама на куќата попрска чиста вода и држи камен. Влегува во нејзиниот дом со десното стапало и или чекори по калинка или бакнува икона за среќа.

Скопјаните веруваат и во злото око. Тие имаат различни начини да се ослободат од злото око. Тие велат специфична молитва, понекогаш ставаат масло во вода, кое се раствора. Неколку други времиња ставаат три парчиња јаглен во водата што останува на површината.

Други јазици

Booking.com