Манастир Евангелистриј

Манастирот се наоѓа на ридското планинско подрачје Палуки со прекрасен поглед додека гледа како тврдина, бидејќи е поврзан со рациите на пиратите.

Скопелос Евангелистрија, Скопелос Манастири, Скопелос Манастир Евангелистриј, Мони Евангелизам Скопелос, Скопелос цркви

ЕВАНГЕЛИСТРИЈА МАНАТЕРИЈА

СКОПЕЛОС МАНАТЕРИИ

Манастирот Евангелизам се наоѓа на ридот на планината Палуки и има прекрасен поглед. Иако изгледа како тврдина, бидејќи е поврзана со напади на пирати. До него можете да стигнете со автомобил или дури и пеш, иако е угорен пат за да стигнете до таму. Манастирот Евангелистрија е оддалечено од 4 км Скопелос Хора. Тоа е женски манастир.

Изграден е во 1712 година над урнатините на најстариот византиски манастир од 1676 година од Хацис – Стефанис Дапонте, татко на Кајзариос Дапонте. Понатаму, припаѓа на манастирот Ксиропотамос на Света Гора.

Во атриумот има фонтана во името на Кајсариос Дапонте некои сребрени садови и мошти.

Во внатрешниот манастир има бесценети икони од византиските и поствизантиските области. Покрај тоа, иконостасот е покриен со вистински златни листови додека го изработувала работилница во Константинопол. Декорацијата главно била слики од растенија и животни, како и сцени од Стариот и Новиот завет.

Од посебен интерес е иконата на Пресвета Богородица од 1683 година.

Манастирот отсекогаш имал врска со семејството Дапонте, дури и во денешно време, особено во однос на неговото основање и периодот на акме.

Сопственик бил неговиот татко Хацис - Стефанис Јован „ерудит“. Тој го реновираше стариот манастир на своја сметка и му ја даде сегашната форма. Причината за реновирањето беше чудото. Иако мештаните му го предадоа на Агата, тој не го загуби животот.

Постои и друга верзија каде двајца непознати монаси му дале слика на Стефанос Дапонте велејќи му дека ќе се вратат да ја добијат. Странците исчезнале извесно време откако Богородица му се јавила на принцот барајќи да изгради манастир во нејзина чест.

Тогаш Хацис - Стефанис, како и неговиот син Цезар подоцна, ја извршуваше функцијата Конзул на Англија.
Во манастирот се наоѓа Патријаршиски сигил од 1804 година со два оловни печати.

Манастирот слави на 25 март. Двојна прослава за Грција и Православие за ослободување од турскиот јарем и за Благовештение на Дева Марија.

Тагови

Истражете го Скопелос (77) Доаѓање до Скопелос (15) Сместување во Скопелос (427) Активности и рекреација на Скопелос (25) Скопелос апартмани и студиа (161) Археолошки знаменитости на Скопелос (6) Скопски уметници (23) Авто мото чамци „Скопелос“ (49) Пекари Скопелос (9) Барови Скопелос (17) Скапелос барови на плажа (11) Плажи на Скопелос (42) Лична нега на Skopelos Beauty (14) Кафе Скопелос (47) Црквите во Скопелос (10) Култура на Скопелос (10) Забава Skopelos (36) Skopelos Food & Drink (158) Скопело Гастрономија (12) Здравје на Скопелос (27) Хотели на Скопелос (37) Куќи на Скопелос (79) Услуги за домување во Скопелос (8) Информативни услуги на Скопелос (16) Локални производи Скопелос (19) Локални рецепти на Скопелос (6) Манастири во Скопелос (5) Музеи Скопелос (2) Ноќен живот на Скопелос (21) Скопелос пансионска пензија (4) Вили со базен Скопелос (101) Пристаништата на Скопелос (3) Ресторани и таверни во Скопелос (85) Соби на Скопелос (16) Шопелос Шопинг (50) Разглед на скопје (22) Туристичко патување во Скопелос (39) Села на скопје (8) Вили на Скопелос (29)
Палуки
370 03 GR
Добиете насоки

Skopelos.com - Напишувајќи QR код

Манастир Евангелистриј
Booking.com

Испратете го вашиот бизнис БЕСПЛАТНО

Дали сте сопственик на деловна активност? Поднесете го вашиот бизнис за БЕСПЛАТНО ТУКА. Бидете сигурни дека вашите информации се ажурирани.