Микро бродоградба

Микро бродоградба во Скопелос, микро бродоградба уметност, семејство Будалас, култура на Скопелос, изработено во скопје

Микро бродоградба

Уметноста на микро бродоградбата е дел од традиционалната уметност и култура на островот. Микро бродоградба е изградба на помали дрвени чамци, минијатури.

Бродот има симболично значење на грчките острови. Тој е симбол, силно испреплетен со историјата, традицијата и културата на Скопелос. Во старо време, на крајот на краиштата, за време на Божиќ, Грците наместо новогодишна елка украсувале мал дрвен брод.

Во Скопелос имаше многу бродоградители. Но туризмот доаѓа да ги промени податоците. На почетокот на 1970-тите, бродоградилиштата се затворија и локалното население се сврте кон туризмот.

Бродоградецот Триантафилос Будалас, сакајќи ја својата работа, има одлична идеја да го искористи своето знаење и техника во бродоградба, доловувајќи ја својата уметност на помали бродови. Тој е пионер на микро бродоградежната уметност во Скопелос.

Триантафилос Будалас работел во бродоградилишта во Скопелос, Алонисос и Атина. Потекнуваше од бродоградежно семејство. И татко му и дедо му се занимавале со бродоградба во странство, но тие го сакале Скопелос, па се вратиле. Семејството Будала ја продолжува традицијата.

Џанис Будалас, поучен од неговиот татко, негувајќи ја истата љубов кон микро бродоградежната уметност во Скопелос и имајќи неоспорен талент, ја продолжува семејната традиција. Неговата најмлада ќерка, Регина Будала, исто така практикуваше микро бродоградба во Скопелос, градејќи мали чамци и сите ситни детали на бродовите.

Работилницата на семејството Будала работи од 1970 година. Покрај тоа, тие изградија десетици минијатури што ги красат музеи, хотели, и приватни колекции. Гордоста на семејството Будала е „Победа“, предводник на Британецот Нелсон во познатата поморска битка кај Трафалгар, која сега го краси музејот Портсмут бидејќи има музејска вредност.

Данос Цурцумиа исто така практикува микро бродоградба во Скопелос.

Тагови

Истражете го Скопелос (77) Доаѓање до Скопелос (15) Сместување во Скопелос (431) Активности и рекреација на Скопелос (25) Скопелос апартмани и студиа (161) Археолошки знаменитости на Скопелос (6) Скопски уметници (23) Авто мото чамци „Скопелос“ (50) Пекари Скопелос (9) Барови Скопелос (17) Скапелос барови на плажа (11) Плажи на Скопелос (42) Лична нега на Skopelos Beauty (14) Кафе Скопелос (47) Црквите во Скопелос (10) Култура на Скопелос (10) Забава Skopelos (36) Skopelos Food & Drink (158) Скопело Гастрономија (12) Здравје на Скопелос (27) Хотели на Скопелос (37) Куќи на Скопелос (80) Услуги за домување во Скопелос (8) Информативни услуги на Скопелос (16) Локални производи Скопелос (19) Локални рецепти на Скопелос (6) Манастири во Скопелос (5) Музеи Скопелос (2) Ноќен живот на Скопелос (21) Скопелос пансионска пензија (4) Вили со базен Скопелос (104) Пристаништата на Скопелос (3) Ресторани и таверни во Скопелос (85) Соби на Скопелос (16) Шопелос Шопинг (50) Разглед на скопје (22) Туристичко патување во Скопелос (40) Села на скопје (8) Вили на Скопелос (29)
Booking.com