Национални празници

Грција слави два големи национални празници - годишнини.

Овој пост е достапен и на: Ελληνικά (грчките)

Национални празници Скопелос, Скопелос, 28 октомври, скопје, 25 март, годишнина од не, национална парада, грчко ослободување

НАЦИОНАЛНИ ПРАЗНИЦИ

Грција како земја страдаше од турскиот јарем и од втората светска војна. Грците отсекогаш ја заштитувале и сакале својата татковина. Верниот на Православието и обичаите и традициите на нивното место ги надминаа самите за да останат слободни. Грција слави два големи национални празници - годишнини. Национални празници Скопелите се слават со силно чувство на вера и loveубов кон татковината.

На 28 октомври, херојското „НЕ“ се слави во ропството на Италијанците. На 28 октомври 1940 година Јоанис Метаксас одби да ја предаде Грција. „НЕ“ беше свечено прифатена од грчкиот народ.

25 март означува ослободување од турскиот јарем што ги мачи Грците 400 години. Всушност, 25 март се смета за двоен празник бидејќи во исто време се слави Благовештение на Дева Марија. Тоа е двојна прослава за Грција и Православието.

Еден од обичајот на 25 март е тоа што образите готват и јадат сол треска и лук натопи.

Во цела Грција, како и во Скопелос, овие денови се официјален празник.
Од крај до крај, во сите делови на земјата, Грците гордо го слават својот херојство. Тие ги украсуваат улиците со грчки знамиња. Студентите во сите делови на Грција парадираат во чест на своите предци кои храбро се бореа.
Во Скопелос, носителите на знамето и присутните ги носат традиционалните носии на своето место. Останатите се облечени во национални носии или во бело и сино, односно во боите на грчкото знаме.
Студентската парада се одвива во три централни точки.На плажа на Кора од Скопелос, Во село Нео Клима и во село Глоша.
По парадата, луѓето почнуваат да танцуваат традиционални ора.

Други јазици

Booking.com

Skopelos.com - Напишувајќи QR код

Национални празници

Испратете го вашиот бизнис БЕСПЛАТНО

Дали сте сопственик на деловна активност? Поднесете го вашиот бизнис за БЕСПЛАТНО ТУКА. Бидете сигурни дека вашите информации се ажурирани.