раѓање

Скопелос, култура, раѓање

Овој пост е достапен и на: Ελληνικά (грчките)

култура на Скопелос, раѓање на Скопелос, раѓање во Скопелос, остров Скопелос, истражување на Скопелос, обичаи Скопелос, традиции Скопелос

Раѓање на Скопелос

Раѓање во Скопелос

Бременоста, раѓањето на скопјето и постпарталниот период се поврзани со прилично интересни обичаи кои имаат тенденција да бидат униформни низ целата грчка провинција и да изразат загриженост за мајката и детето и длабоката грижа на злите духови кои се jeубоморни и имаат за цел да спречат, или дури и откажување од надворешниот нов вид човек на мирот на земјата.

На пример, во Скопелос, бремените жени не треба да земаат убод, така што кабелот не мора да задави дете. Луѓето се обидуваа да го утврдат полот на бебето преку дивинација, иако копнежот за машкото дете беше универзален. На празникот на Свети Симон бремена не смее да допира никаква обоена површина за да избегне етикетирање на деца.

Раѓање на Скопелос

Обично жените биле акушерки. Кога детето се раѓа со мембрана на лицето, се одржуваше, многу среќа. Ако е роден со коса на 'рбетот, се сметаше за силно дете.

Бања се одржа на третиот ден по раѓањето. Тие го капеа бебето во мијалникот со топла вода измешана со содржината на јајца, каде додадоа сол и црвен каранфил. Потоа, го мачкаа бебето 6-7 месеци.

После породувањето треба да почекате 40 или 80 дена пред да стигнете на фармата. Ако беше важно да излезе од куќата, таа ќе се прекрсти себеси и ќе носеше талисман. Красни крст. Поврзано со мрежата е поставено зад вратата.

Во случај на истовремено раѓање на мајка и ќерка, млекото било добиено со употреба, измешајте го брашното и се користело како замена ако е паликаровотано. Покрај тоа, бремените жени се обожаваат особено на Свети Јован Златоуст Молос, затоа што тие веруваа дека вежбањето на нивната вера ќе гарантира раѓање на момче (Свети Јован Паликарас: момче-медиуми).

За време на крштевањето на момчето кумот им дал пари на својата мајка и баба, додека неговиот татко по крштевањето отишол на балконот на својата куќа и фрлал парички на децата што чекаат подолу.

Други јазици

Booking.com