Божиќ

Во Скопелос, Божиќ се слави со слично величество.

Овој пост е достапен и на: Ελληνικά (грчките)

Божиќ во Скопелос, новогодишна ноќ во Скопелос, Божиќно ново климата Скопелос, Божиќни настани Скопелос, Божиќни празници скопели

Божиќ во Скопелос

Божиќните празници за повеќето луѓе се најдобриот период од годината. Божиќ е прослава на loveубовта и дарувањето. Христијаните гордо го слават Христовото раѓање. Новата година започнува со тоа што Дедо Мраз им подарува подароци и им шири радост на децата.

Божиќ во Скопелос

Божиќ во Скопелос одлично се слави. Божиќен пазар е организиран на плажата на островот, каде децата можат да играат игри и да прават занаети

Вообичаено е да има претстави од традиционалните танцови групи. Групи од Центарот за култура и култура танцуваат традиционални танци и изведуваат ритмичка гимнастика. Дури и групата мали деца настапуваат.

Прославните настани кулминираат со украсувањето на елката од страна на децата. Секако, Дедо Мраз ќе присуствува на празникот, со подароци и изненадувања за неговите млади пријатели.

Слични настани се случуваат во неколку села на островот со поддршка на Општината и соработка на родители и старатели-клубови, како и културни центри.

Нео климата Божиќна прослава

In Нео клима празниците вклучуваат чаршија, театар, пеење, културни настани и многу други изненадувања за деца.

На Бадник и новогодишна ноќ децата се на улиците за да веселат песнолови.

Во старите денови, за време на годишните одмори, жените ги земаа едноставните постелнина и ги облекуваа мебелите или со ленти или печатени капаци наречени „канапелтакија“.

Тие го мачкаа христофомот (сладок) леб) и направија различни форми на нив за украсување. Тие исто така направија традиционални слатки колачиња меломакарона и курабедис. Целиот остров мирисаше на шеќер.

Бидејќи се религиозни луѓе, на денот на Божиќ отидоа во црква. После мисата, напладне, тие ќе се вратат на веќе поставената маса.

Новогодишната ноќ, домаќинките мачкаа традиционално леб. Еден за секој член на семејството. И тогаш тие би јаделе и пијат со целото семејство и добри пријатели и разменете честитки и подароци како што прават денес.

Други јазици

Booking.com