Фолклорен музеј на Глокса

Овој пост е достапен и на: Ελληνικά (грчките)

Фолклорен музеј на Гулса, Фолклорен музеј Гулса, Скопско музеи, Разглед на Скапелос, Гулса Скопелос

СКОПЕЛОС Музеи

ФОЛКЛОР МУЗЕЈ НА ГЛОСА

Островот Скопелос, покрај своите непобитни природни убавини, е познат и по својата културна традиција. Не случајно има неколку музеи на островот што ја потсетува младоста на историјата на островот и ги оживува најстарите спомени од минатото.

Една од најпознатите музеи на островот е Фолклорен музеј во Гулса, кој се наоѓа над црквата Успение на Дева Марија.

Овој музеј започна со работа во 2002 и се одликува со богатството на ракотворбите и традиционалните носии.

Всушност, тоа е стара двоспратна традиционална куќа. Таа зграда стана музеј. Со посета на гостите, гостите можат да ги доживеат украсите и традиционалната архитектура на Скопелос.

Внатре, може да се восхитуваат традиционалните носии и мебел. Всушност тој може да види како традиционалното куќи од селото биле во минатото. Посетителите исто така можат да се восхитуваат на предметите за домаќинството. Општо, може да се истражи историјата и културното наследство на село Глоша.

Фолклорниот музеј на Глосеа работи наутро и попладне во текот на летниот период. Гостите треба да контактираат по телефон пред посетата на 24240 23494.

Покрај тоа, во Глокса ќе го најдете Музејот за наследство Библиотека на Персеј на Фондацијата Хеленска.

Оценете и напишете преглед

Други јазици

сјај 370 03 GR
Добиете насоки
Booking.com