Географија на Скопелос

Скопелос е северо-западен егејски остров, источно од Скијатос и западно од Алонисос.

Овој пост е достапен и на: Ελληνικά (грчките)

Географија Скопелос, Географија Скопелос, географија на Скопелос, Северни Споради, планини, физичка географија, природна средина.

ГЕОГРАФИЈА СКОПЕЛОС

Скопелос е северо-западен егејски остров, источно од Скијатос и западно од Алонисос. Има долга тесна форма со површина од 95.8 квадратни километри. периметар на крајбрежјето 67 км, максимална должина 17 км и максимална ширина 8 км. Скопелос е еден од неколкуте острови кои ја сочинуваат островската група Северни Споради. Поради планинскиот терен на островот, поголемиот дел од крајбрежјето е недостапен. Посетителите на Скопелос ќе бидат воодушевени откривајќи ги бројните приватни плажи на островот Скопелос, во Спорадес, Грција, од кои повеќето се достапни со брод или преку мали и тешки патеки.

Неговото население е скоро жители на 6000; тоа е најголемиот остров на Северните споради.

Островот припаѓа на провинцијата Магнезија и има една општина. Општина Скопелос го содржи истото име на пазарот во градот, Глоса и Нео климата ( Елиос) Општината има површина од 96.299 квадратни километри

Скопелос има планински басен - релјеф, а бреговите се карпести. Најголеми заливи се заливите на Скопелос, каде е и пристаниште, Агнонтас Панормос. Карпите стрмно паѓаат во морето во најголемиот дел од крајбрежјето. Планините доминираат во западните и источните делови на островот. Постојат две планини над 500 м; Делфи (681 м) во центарот на островот и Палуки (546 м) на југоисток. Главната пристаниште Скопелос понекогаш може да се затвори заради времето услови бидејќи е сместен во северниот дел на островот. Помалите заливи на Стафилос, Agnondas на јужниот брег и Панормос на запад нудат подобра заштита.

Климата на Скопелос е блага и здрава. Островот има богато никнување со борови дрвја, маслинови дрвја, бадеми, сливи и лозја

Други јазици

Booking.com