Прокопиу Илиас

Овој пост е достапен и на: Ελληνικά (грчките)

Скопелос Уметници

Елиас Прокопиу е а сликар и скулптор роден во Скопелос и живее постојано на островот.

Тој работи од многу рана возраст, бидејќи беше осмо дете од девет браќа и сестри. Пред да заврши школото, тој работеше на лета за време на бербата на сливите. Подоцна, на возраст од 13, тој добил работа во фабриката за тули на Танасис Катиниотис.

Потоа, кога фабриката во која работеше затворена, тој замина во Атина каде што работеше на различни работи. Конечно во тешката работа на градежништвото. Во времето кога престојуваше и работеше во Атина и од 1975 беше активен во својот синдикат, тој беше политизиран, а со тоа е како неговиот интерес за културни настани, како и неговиот интерес за уметност како уметник започна.

Почна да ги чита и да ги гледа делата на гравурот Тасос, Ваallа и Семерџидис.

Тој започнува да го сфаќа неговиот талент случајно кога ќе најде кутија со акварели и две мали четки за боја на своите деца во неговата куќа и ќе започне да се обидува да копира морска шама. На крајот тој успева и станува страствен за сликање.

Неговите уметнички заложби го натераат да се сврти кон скулптурата, каде што почнува да изработува камен и дрво. Резултатот е да се создадат многу убави слики и скулптури и вреди да се видат и восхитуваат.

Тој се наоѓа во Кора на Скопелос, а неговиот телефон е 2424024228

Други јазици

Booking.com