Калафатис Костас

Костас Калафатис е еден од најпознатите ребети во Грција.

Овој пост е достапен и на: Ελληνικά (грчките)

костас калафатис, музичари во Скопелос, уметници во Скопелос, рембетико музика скопелос.

Уметници на Скопелос

Костас Калафатис е еден од најпознатите ребети во Грција. Роден е во Солун во сиромашна населба и учел византиска музика од неговиот татко, кој бил кантор.

На 14-годишна возраст и откако заштеди пари, ја купува својата прва гитара, додека на 16-годишна возраст веќе игра и пее.

За време на пучот во Грција, Калафатис студирал на Школата за биологија во Патрас, каде целосно се посветил на музиката, бидејќи неговиот соученик и подоцна познат лиричар Лефтерис Капсијадис го запознал со музиката на Хаџидакис, Теодоракис и Маркопулос.

Почна да пее во многу мали таверни каде што служеа вино и мезе на восочна хартија. Таму го запозна со посебниот звук на ребетико и му го врати народот. Во Патра го запознал Giorgоргос Ксинтарис и започнале да играат заедно. Затоа ги напушти студиите (подоцна се стекна со дипломата) и започна да свири музика низ цела Грција.

Костас Калафатис

На патување до Скопелос бил толку фасциниран од островот и луѓето што решил да живее таму. Благодарение на него и другите музичари на Скопелос (на пр. Никола Сирос), во средината на 70-тите години на островот се создаде јадро на народната песна.

Калафатис прво играше со многу младата, тогаш и сè уште непозната Елени Цалигопулу и со Христос Миртидис - подоцна „Агамос Титис“.

Летото ’79 во продавница, група млади музичари играа музика. Калафатис беше таму кога дел од публиката молеше да и го даде микрофонот на девојка која добро пееше. Беше Елефтерија Арванитаки и таа вечер беше почеток на музичката група „Опистромодики компанија“.

Наскоро, некој го запознал со „еден млад човек кој свири неверојатен бузуки и пишува песни“. Тоа беше Вангелис Коракакис, со кого Калафатис подоцна соработуваше и снимаше.

Оваа „традиција“ на Скопелос постепено почна да опаѓа. Во 2001 година, Калафатис започна да живее во Атина во текот на зимските месеци.

Во Атина може да се види Костас Калафатис на „Али Скала“ во Камини. Таму, овој голем „ребетис“ ги толкува песните што седат на маса наместо на сцена, затоа што како што тврди тој. „Од суштинско значење е да седнеме на исто ниво како и сите други“.

Други јазици

Booking.com