Легендите на Скопелос

Култура, Легенди на Скопелос

Овој пост е достапен и на: Ελληνικά (грчките)

Легенди на Скопелос, култура на Скопелос, Скопелос Стафилос, Скопелос драконтохизам, Скопелос Агиос Ригинос, Скопелос Адрина Плажа

Легендите на Скопелос

 

Принцот Стафилос

Во античко време, името на Скопелос бил Пепаритос. Пепаритос и неговиот брат Стафилос биле првите жители на островот во 15 век. Митот го прикажува Стафилос како прв жител со неговиот брат Пепаритос што го следи. Синови Божји Дионис, богот на виното и Ариадне, ќерка на Критскиот император Минос, принцот Стафилос ја изгради првата населба на островот, но не и хононимната плажа. Неговиот гроб е на плажа. Стафилос беше херој и беше поврзан со Jејсон и Аргонаутите.

Драконтошизам

Во Скопелос има импресивна карпа со името „драконтошизам“. Името на карпата е дел од традиционалната легенда на Скопелос.

800 години порано, ужасен змеј се снајде во Скопелос, кој ги уби и јадеше островјаните. Беше невозможно да се живее таму и сите си заминаа. Покрај тоа, од соседните острови, тие ќе ги испраќаат своите криминалци да бидат изедени.

Кога Свети Ригинос слушна за оваа состојба, тој сакаше да го истребува. Тој се вознесе, како морнар на брод со осуденици. Кога змејот го виде светецот, тој навистина се исплаши. Почна потера и двајцата завршија на позицијата помеѓу Стафилос и Амаранти. Немајќи каде да избега, змејот скокна во морето. Морето се раздели, а областа беше наречена „драконтошизам“.

Елиа Бич исто така го носи своето име кога Свети Ригинос извика „Каде е милоста Божја змеј?“.

Адрина Плажа

Адрина Плажата го доби своето име од пиратската Адријана. Адријана беше единствената жена пиратка која шири страв и терор низ целиот Северен Егеј. На едно од патувањата, таа заедно со нејзините придружници ограбила венецијански брод. Богатството што го собрало било од огромна вредност. Но, нејзините другари, заедно со нејзината сакана, биле вмешани во битка со скопјелиите, каде сите биле убиени. Штом ја слушна непријатната вест, таа тајно го криеше своето богатство и се искачи на карпата и се самоуби.

Други јазици

Booking.com