Литадиотис Јоргос

Овој пост е достапен и на: Ελληνικά (грчките)

Скопелос Уметници

Giorgоргос Литодиотис е производител на тренери од трета генерација. Неговиот дедо, Канарис Литодиотис, беше првиот што направи елегантни фенери со различни украси на нив и посебна техника.

Во тоа време, фенерите беа многу корисни бидејќи немаше електрична енергија. Така, имаше една фенер надвор од секоја куќа, како и секој манастир и црква. Тие исто така ги користеле младоженците на островот, бидејќи обичај е да земат фенер до куќата на невести.

Georgeорџ Литадиотис ја научи уметноста на неговиот татко Василис, бидејќи беше мало дете до него. Тој направи фенери со многу марки, со маргаритки од ист материјал. Фенери кои висеа на коњи и вагони. Тие ги исполнија сите Скопелос, Глокса и Скијатос.

Тој ги произведува традиционалните фенерџии и поморските семафори што ги користат бродовите. Тој ја има уметноста во себе. Од неговиот дедо и неговиот татко.

Од 1978 има своја продавница и во својата работилница работи со галванизиран челик, бакар, цинк и калај, како и бакар, алпака и месинг кој како материјал е помек и потрајни. Тој исто така произведува накит изработен од сребро.

Светилниците произведени од г-дин Литодиотис се навистина уникатни и можат да се најдат во Фанари, продавницата што ја има со сопругата Оранија во Место град Скопје.

Тука ќе најдете и сребрен накит, бакарни креации и народна уметност. Телефонскиот број на продавницата е 2424022530, телефонот на работилницата 2424023091 и се наоѓа во околината на Софадакија.

Други јазици

Booking.com