Родиу Магда

Овој пост е достапен и на: Ελληνικά (грчките)

Скопелос Уметници

Магда Родиу е родена на 3 март 1989 година во Скопелос во уметничко опкружување со голема семејна традиција. Нејзиниот дедо, Никола Родиос, беше оној што започна грнчарска уметност.

Три генерации на уметници успеаја да се здобијат со важни разлики како што се патент, десет меѓународни награди за злато и Наградата Академија.

Магда Родиу продолжува четврта генерација на долгогодишната семејна традиција на грнчарството на Родос. Оставајќи ја сопствената неизбришлива боја на островот Скопелос.

Како што се сеќава, таа играше со глина во работилницата на нејзиниот татко, и од тогаш беше фасцинирана од креацијата.

Подоцна, кога отишла во средно училиште, работела како асистент на нејзиниот татко во текот на летните месеци. Во исто време, таа направи свои предмети што ги претстави на изложбата на нејзиното семејство.

Стилки од Магда Родиу

Кога заврши средно училиште, нејзината loveубов кон спортот ја натера да студира на Универзитетот во Тесалија на Катедрата за физичко образование од 2007 до 2011 година. После студиите, таа присуствуваше на некои курсеви на Катедрата за скулптура и керамика на Школата за ликовни уметности . Сега таа ја продолжува долгата традиција на семејството Родија четврта генерација. Со истата страст и волја за создавање што започна пред повеќе од еден век од страна на Никола Родиј (прадедо на Магда). Кога започна да прави антички инспирирани керамички украси, но секако со потписот на нејзината посебна личност.

Затоа, таа донесе одлука да се врати на островот. Вратете се кај нејзиниот татко за да продолжи да ги учи тајните на уметноста на грнчарството. Додека истовремено работи на нејзината друга loveубов онаа на спортот. Некои од нејзината керамика имаат црна боја, која исто така е од семејна традиција и е патентирана.

Таа секогаш се восхитува на црните вазни. Зашто тие надминуваат совршено во форма и не може да се скрие никаква маана во форма или текстура. Значи, секоја црна вазна треба да биде беспрекорна за да стигне до изложбениот салон. Исто така, таа експериментира со нови материјали, како што се стакло, емајл, акрилни бои итн. Интензивните бои што ги користи ја покажуваат нејзината работа подобро и личниот стил што го има обликувано.

Нејзината инспирација потекнува од природата и нејзините слики. Кои се детално прикажани во секое нејзино дело. Нејзините креации вклучуваат wallидни украси како што се букети, венци, пеперутки, цвеќиња, колиби, лисја и многу повеќе. Исто така глинен накит, антички кукли, глина овошје и зеленчук.

Вреди да се напомене и нејзиниот својствен талент во сликарството.

Самоук, црта мотиви на глинени чинии, чинии со супи, чаши и чаши што ги прави нејзиниот татко со традиционалното тркало на семејството. Од летото 2013 година, тие создадоа сосема нов опсег на употребливи предмети со беспрекорни форми и слики. Сите инспирирани од островот Скопелос во светли бои.

Магда Родиу во 2011 година учествуваше на Пан-хеленската изложба на визуелни уметности, а писателите во Запион Мегарон од Атина, под покровителство на Грчкиот национален комитет за УНЕСКО. Исто така во 2012 година учествуваше на Меѓународниот саем на народна керамичка уметност во Романија. Во тоа патување, таа имаше можност да научи локална народна традиција, посети локални работилници и разменуваше идеи со локалните уметници.

Исто така, во летото 2013 година, ја имаше својата прва самостојна изложба во музејот Вакритса во Скопелос. Каде што доби многу добри критики. Нејзините дела се во Скопелос. Во семејната продавница заедно со познатите црни вазни што нејзиниот татко Никола Родиос продолжува да ги прави.

Други јазици

Booking.com