Брак

Скопелос, култура, свадба

Овој пост е достапен и на: Ελληνικά (грчките)

Брак во Скопелос, Скопелос култура, традиција скапелос, обичај скопелос, венчаница скопелос, традиционален фустан скопелос

Бракот во Скопелос

Култура на Скопелос

Натпреварувачите предадоа чувствителни прашања што му претходеа на нивниот брак, а медијацијата, природно, им беше доделена златната лира. Ако другата страна потекнуваше од последователното изготвување на договор за брак (булети). Потоа, ангажман, секогаш во сабота, наречен батикија (на ангажманот на Скопелос наречен и пандрија).

Татко, мајка и роднините на невестата отишле во куќата на младоженецот по зајдисонцето, држејќи црвени фенери се направени од хартија мавта. Процесијата беше проследена со жени членови на семејството облечени во традиционални носии. На сјај, тоа беа роднините на младоженецот, кои отидоа во куќата на невестата држејќи факели во рацете.

По договорот, родителите му понудиле на девојчето марама и корпа полна со слатки и цвеќиња како знак на согласност. Камалија, еден вид локално тесто направено од марципан, беше вообичаен третман во овие случаи. За време на батикија, во Скопелос, невестата носеше морко. Облечен фустан изработен од сјајен сатен, цацарос и колаина бистата, коските и Аерата на главата, како и накит.

In климата,

осум дена по батикија, ткаен папучен пар кој лежи на перница е испратен до зетот, тој се врати во петокот, ден пред свадбата, со што се укажува на претстојното заминување од татковината. Списокот на сите артикли (булети) беше ставен и во петокот.

Свадбата (брак скопелос) секогаш се наоѓаше во недела. Во петокот анапиазмата се одржа во куќата на невестата, имено месење и печење леб од свадбената вечера. Со сјај порано се мачкаа леб ролна свадба за време на anapiasmata, наместо леб. Во оваа пригода, невестата и предавање пари на минувачите им претстави расиматија, со други зборови, тие ги ставаа парите на послужавникот, кој беше дизајниран за невестата.

Во саботата наутро,

младоженецот оди мртва животинска куќа на невестата и бројот на шишиња старо вино, и бело и црвено. Закланото животно, наречено послужавник, било украсено со црвена лента врзана околу стомакот и со каранфилче околу нозете. Во текот на ноќта, во домот на невестата се одржа празник наречен антигамос.

Во неделата наутро,

најдобрата жена и испратила златни портокалови лисја на невестата. Вториот, откако се бањал во мошус и розова вода, бил фатен од група жени. Во пресрет на нејзината венчавка, таа имаше коса обоена во чохло (црна боја), изработена во тенки снопови и врзана во коските. Цицакија се закачи на коските. Конечно, Аерас беше прикачен на него, имено, светло-бела, многу тенка свилена шамија со златна тантела - финиш со борбилото. Капцели, црвено-кадифена лента беше врзана под брадата за да се зацврсти и да се одржи капачето на место. Пред да замине, невестата носеше абодема на градите како талисман против злото и, особено, за да избегне вештерство.

Во втората половина на денот беше свадбата. Гостите заедно со виолини, го собраа најдобриот човек, по што најпосле невестата и младоженецот. Процесијата се наоѓаше во црквата каде требаше да се изврши свадбата. Посебен локален обичај беше вкусот на ореви и мед низ калесурата (имено, сите гости).

Церемонијата беше проследена со танцувачка контура, што се одржуваше пред црквата со влечење и пад, нежни движења, така што совршено контурите (ткаени влечки) нема да се лизгаат од нозете. Ова беше проследено со свадбената веселба, каде што гостите вечераа на долги табли, поставени на чаршав. Во зората во понеделникот, тие го придружуваа најдобриот човек како пееше „Сега птиците се знаци“, додека парот се повлече.

Во следниот вторник, едно мало дете било испратено кај мајката на младоженецот младоженецот, држејќи јамна вода и каранфилче. Првиот настап на младоженецот по свадбата се случи во наредната среда, додека невестата не беше до една недела по церемонијата.

Други јазици

Booking.com