Мошос Такис

Овој пост е достапен и на: Ελληνικά (грчките)

Скопелос Уметници

ТАКИС МОШОС

Такис ​​Москос е роден во Халкида, но последните 18 години од животот ги живеел во Скопелос. Актерот по долготрајниот живот со многу злоупотреби, го најде своето „пристаниште“ на прекрасниот остров Споради. Такис ​​Мошос се прослави со улогата во филмот „Слатка банда“, кој беше пионер за своето време.

Како што рече во едно интервју: „Ја напуштив Атина затоа што бев уморна и уморна. Во одреден момент не одев никаде на кој било начин. И, Skopelos се појави, сосема случајно. Отидов неколку лета, есен што само што решив остане малку подолго, потоа дојде зима и не сакав да ја напуштам, и конечно, после првата зима, се закачив од тоа, како што велат тие. Имам многу среќа што го најдов ова место што бранот ме фрли таму, за да не се удавам. "

Етос

Во последните години од животот, Такис ​​Мошчос беше директор на аматерската театарска група ЕТОС (аматерска театарска група на Скопелос или… навика). Онаму каде што тој исто така беше сценограф, костимограф, музичар, сликар и конзерватор на старото кино ОРФЕАС, каде беа дадени претстави.

На возраст од 68 сакаше тивок живот покрај морето. Такис ​​Мошчос играше театар во Скопелос со аматерски актери и жители на островот. Во исто време, ги користел своите стари студии по право, неговите постдипломски курсеви по социологија и ликовни уметности, предавајќи лекции за литература на средношколци.

„Имав ароганција во минатото. Сакав да слушнам добри зборови за мојата работа, за мене, но ми е предадено сето тоа. И така, сега уживам во сè повеќе “, призна тој.

Последните години

Во последниве години, тој беше вклучен во три филма, „Чувствата“ на Н. Тријантафилидис, „Перница“ на К. Калогјанис, а неодамна во филмот „Цакимени Авги“ од В. Христофилакис.
Во октомври 2018 година, тој го напушти Скопелос некое време и отиде во Кожани, за да учествува во изведбата на „Ромеос и Јулија“ со улогата на отец Лаврентиос.

За жал, неговото здравје го изневери. По серија удари, тој почина на април 29, 2019. Тој избра да биде погребан во неговиот сакан остров Скопелос.

Други јазици

Booking.com