Мпунталас Јанис

Мобилен телефон: + 30 6974245070

Овој пост е достапен и на: Ελληνικά (грчките)

Скопелос Уметници

Ianанис Бундалас, роден на октомври 20, 1957. Е најпознатиот претставник на скулптурата во Скопелос. Не е случајно што неговото дело е украсено во приватни колекции низ целиот свет.

Ianанис Бунталас припаѓаше на семејство на бродски столари. Неговиот дедо имаше „бродоградилиште“ во Брајолата на Црното Море. Неговиот татко Триантафилос, кога бродоградилиштата престана да работи, реши да создаде во помал обем бродовите. Тој научил да произведува од неговиот татко. Ianанис Бундалас работи уште од 1975, гледајќи и учи од неговиот татко.

Г-дин Мпунталас создава минијатурни бродови. Многу од нив надминуваат 4 метри и импресионираат со нивните детали. Гордоста на семејството е Победа, предводник на британскиот Нелсон во познатата поморска битка Трафалгар, која сега го краси Музејот на Портсмут, бидејќи има музејска вредност.

Како што рече: „Ни требаа три години да го направиме тоа. Огромна е, близу четири метри. Друг брод со кој сум горд е атинска трирема што ја направивме еднаш. Општо, за да се заврши брод, на пример, 1.2 метри во должина, потребни се скоро четири месеци работа. И, се разбира, со дрво најдено на островот, ако Скопелос, орев за точност.

Ianанис Бунталас има две ќерки, Ана - која е учителка - и Триантафилија-Ригина која студирала археологија, е талентирана сликар и го наследила талентот на нејзиниот татко во градежништвото во микро-бродоградба.

Неверојатните креации на г-дин Бунталас „патуваа“ низ целиот свет и како што тој нагласува, секој брод што го носи својот потпис ја отсликува loveубовта и страста кон семејната традиција, која се одржуваше во живот низ годините.

Други јазици

Booking.com