Пацис Христос

Овој пост е достапен и на: Ελληνικά (грчките)

Скопелос Уметници

Христос Пацис, беше најстариот занаетчија на нож или „нож“ на островот Скопелос.

Оваа посебна уметност помина од генерација на генерација. Постои повеќе од 200 години на островот Споради. Најстарите „витези“ беа Танасис Георгиу, ianанис Лемонис, Панагиотис Астеријадис и Georgeорџ Кутрелос. Неговата ревност кога бил уште мало дете го натерало да го „украде“ театарот од Астеријадис кој не сакал никому да го поучува.

Тој имаше ковач каде што работел, а работилницата на „ножот“ наспроти него.

Г-дин Христос го отвори прозорецот и ги гледаше еден-по еден потезите направени од занаетчијата, од одразот на стаклото.

Оттогаш и веќе 65 години, тој создава историски скулпторски ножеви. Материјалите што ги користеше беа нерѓосувачки челик за лопати, коза од коза за рачката и бор или кипарис дрво за торбичката.

Средства за производство што ги користел биле печката, тркалото, вената и блоковите. За да се направи совршен нож, требаше барем еден ден од таа причина за една година, тој направи ножеви 300-350.

Исто така, тој верува дека тоа е и причината поради која младите не сакаат да учат уметност. После неговата упорност, тој ја научил уметноста на својот син Пантелис Пацис.

Секој нож беше единствен, а над нив беше името и името на неговиот остров: „Христос Пацис - Скопелос“.

За жал, г-дин Пацис почина.

Други јазици

Booking.com