Манастирите на планината Палуки

Манастирите на планината Палуки нудат прекрасен поглед кон Скопелос Хора и Егејското Море.

Манастири на планината Палуки, Палуки Скопелос, Манастири Скопелос, Цркви Скопелос, Иера Мони Сотирос, Мони Тимиу Продрому, Мони Агиа Варвара, Мони Евангелистрија, Мони Таксиархон, Мони Агиас Ана, манастир Пано Панагија

НА МАНАТЕРИИ НА ПАЛУКИ МАUNНА

СКОПЕЛОС МАНАТЕРИИ

Планината Палуки е висока 546 метри и се наоѓа на југоисточната страна на островот Скопелос. Спротивно е Скопелос Хора. Палуки е познат по своите Манастири. Навистина вреди да се посети или со автомобил или пеш. Тоа е едно од врвните места за пешачење.

Покрај тоа, ловот е забранет на планината Палуки, поради што е рај за малите животни и љубителите на природата.

Бидете внимателни бидејќи до нив можете да стигнете само преку земјени патишта. Но, не плашете се бидејќи пристапот не е толку тежок.

сите манастири на планината Палуки нудат неверојатен поглед на Скопелос Хора и Егејското Море.

Манастирот Евангелистрија е најблиску до Чора, на околу 4 км. Се наоѓа на посебен пат од другите. Англискиот амбасадор Стефанос Дапонтес ја изградил таа црква во 1712 година. Според легендата, Дапонтес го обновил овој манастир кога Панагија преку свето чудо му го спасила животот кога Агас го уапсил за да го убие.

Од другата страна на областа Палуки, се наоѓаат следните убавини манастири:

Првата што ја посети е Иера Мони Сотирос, оддалечен 7 км од Скопелос Хора. Потоа, тука се манастири of Агиа Варвара, Тимиос Продромос, и Пано Панагија. Мони на Агион Таксиархон а на Агиа Ана е во источното подножје на планината. И двајцата не се населени.

Манастири на планината Палуки се отворени за јавноста секој ден од околу 08:00-13:00 и 17:00-19:00 часот. Калуѓерките се многу гостопримливи, нудат амајлии и други погодности. Секоја понуда од вас е добредојдена.

Планината Палуки е одлично место за посета. Мирно е, со звуците на птиците и природата, додека вие ќе сакате пијат свежа вода директно од планински извори.

 

 

 

Тагови

Истражете го Скопелос (77) Доаѓање до Скопелос (15) Сместување во Скопелос (431) Активности и рекреација на Скопелос (25) Скопелос апартмани и студиа (161) Археолошки знаменитости на Скопелос (6) Скопски уметници (23) Авто мото чамци „Скопелос“ (50) Пекари Скопелос (9) Барови Скопелос (17) Скапелос барови на плажа (11) Плажи на Скопелос (42) Лична нега на Skopelos Beauty (14) Кафе Скопелос (48) Црквите во Скопелос (10) Култура на Скопелос (10) Забава Skopelos (36) Skopelos Food & Drink (159) Скопело Гастрономија (12) Здравје на Скопелос (27) Хотели на Скопелос (37) Куќи на Скопелос (80) Услуги за домување во Скопелос (8) Информативни услуги на Скопелос (16) Локални производи Скопелос (19) Локални рецепти на Скопелос (6) Манастири во Скопелос (5) Музеи Скопелос (2) Ноќен живот на Скопелос (21) Скопелос пансионска пензија (4) Вили со базен Скопелос (104) Пристаништата на Скопелос (3) Ресторани и таверни во Скопелос (85) Соби на Скопелос (16) Шопелос Шопинг (50) Разглед на скопје (22) Туристичко патување во Скопелос (40) Села на скопје (8) Вили на Скопелос (29)
Booking.com