Место град Скопје (Хора)

Градот Skopelos, познат и како Chora, е традиционален мал град на северот на островот

Место град Скопје, Кора од Скопелос, Скопелос Хора, Хора Скопелос, Панагица од Пиргос, пристаниште, хора, на Кора од Скопелос, Северни Споради, Грција, островот Мама Миа, традиционалната населба Скопелос

СКОПЕЛОС ПАТ (Плаче)

ILLЕЛИ

СКОПЕЛОС ХОРА

Град Скопелос, исто така познат како Чора, е традиционален мал град на северот од островот. Градот или главниот град на Скопелос е прогласен за традиционална населба. Таа е изградена амфитеатрално и се протега од замокот ( Кастро) до пристаништето. На работ на Хора, можете да ја видите популарната црква Панагица од Пиргос, над плажата Плака. Од Кора од Скопелос, се гледаат островите Алонисос и Аи Џоргис.

на куќи се цврсто една до друга создавајќи лавиринт од улици со калдрма. Меѓу нив, бројни мали цркви означува посветеност на народот на својата религија. Ѕиркајќи низ белите ѕидови ќе видите прекрасни уредени дворови. Бугенвили и гераниуми даваат боја на патеките и патеките.

Бојата и живописноста на Место град Скопје оваа традиционална населба сигурно ќе ве маѓепса. Нејзината убавина е заводлива.

Традиционално порамнување

Место град Скопје е прогласена за традиционална населба. Главно поради живописната убавина. Заслужено ја доби титулата во 1978 година со претседателски декрет (19/10/78 претседателски декрет 594, 13-11 / 78). Архитектурата на Хора остана непроменета со текот на времето. Главниот град на островот Скопелос се појавува како маноријално присуство.

Архитектура на домови

Архитектурата на куќи на Chora е неверојатно. Поточно, постои легура на различни архитектонски влијанија. Во Чора ќе најдете разни видови куќи сите се извонредни. Има куќи чија архитектура е под влијание на Венецијанците, други кои имаат влијанија од регионот на Пелион и Македонија, и секако неокласичен куќи.

Ролетните на прозорците се сите нијанси на кафена боја, иако во последно време многу сопственици ги бојадисуваат со повеќе светли бои како што се зелените и сините. Ентериерите на куќи украсени се со украсен мебел и порцелани донесени од морнари од нивните патувања.

Архитектурата на куќата е еден од заштитните знаци на Скопелос Капитал кој е традиционална населба.

ПАТИШТА

Ако сакате да го добиете целосниот ефект на убавината и уникатноста на Скопелос Хора како и да уживате во неверојатен поглед на Егејското Море, сè што треба да направите е да одите по угорницата од црквата Панагица од Пиргос (Кула на Панагица) кој е на крајот од пристаништето кон замокот. На вашиот пат, ќе можете да ги набљудувате сите овие убави нешта и навистина да сфатите зошто Град Скопелос е толку неверојатно место. По целиот пат ќе уживате во прекрасните погледи на Егејското Море.

Друга пријатна рута започнува од Пигадаки и повторно стигнува до Венецијанскиот Замокот.

Место град Скопје има безброј живописни улички, тајната за никогаш да не се изгубите е само да се симнете од една од нив и ќе стигнете до пристаништето!

на плажите IN СКОПЕЛОС ХОРА

Убавото град Скопелос е можеби единствениот град кој има два плажи. на Амос и Плака.

Амос Плажата се наоѓа лево од пристаниште Скопелос. Ова е организирана плажа на која има чадори и лежалки, но и одбојка на плажа. Плажата е песочна и со плитки води.

Плажата Плака се наоѓа на другиот крај на пристаништето, под црквата Панагица од Пиргос. Не е организирана плажа и има големи камчиња.

Свети Константинос - Плажа Глифонири се наоѓа позади Место град Скопје, на оддалеченост од само 2.6 км. Зад Чора е плажата Глистери, оддалеченост од 4.2 км, на кој има и бар на плажа.

Напуштајќи ја Хора, треба да се следат два патишта. Ако продолжите лево, поминувате по стариот пат што ве води до плажи of Стафилос, Веланио, Limnonari, и Агнонтас. Ако свртите десно, следете го краткиот пат од Агиос Ригинос што ве води до плажи of Панормос, Андрина, Милан, Костен, Нео климата - Елиос Лутраки, И село Глоша.

ПРИКЛУЧОЦИ IN СКОПЕЛОС ХОРА

Постојат два пристаништа in Место град Скопје. Старото пристаниште кое е заштитено и новото пристаниште каде се закотвуваат сите бродови и катамарани. Бродовите кои патуваат до Скопелос се конвенционалните бродови PROTEUS и SYMI на компанијата ANES FERRIES, конвенционалниот брод EXPRESS SKIATHOS и катамаранот FLYING CAT 5 на компанијата BLUE STAR FERRIES, бродот катамаран на компанијата SEA JETS, f. Компанијата AEGEAN FLYING DOLPHINS и бродот ACHILLEAS на компанијата SKYROS LINES.

Горенаведените маршрути се однесуваат на линиите Мантуди Евија – Скопелос, Волос – Скопелос, Агиос Константинос-Скопелос, Солун-Скопелос и Кими – Скопелос.

Спротивно на двете пристаништа, постојат агенции за туристички билети. Во двете има и кафулиња и таверни пристаништа.

Такси и локалните автобуски постојки се само лево од новото пристаниште. Неколку метри е општинскиот паркинг на Хора.

Над старото пристаниште е Панагица од Пиргос веднаш спроти диганицата (блокови).

ДРLEАВА – ГИОРГОС КСИНТАРИС

Венецијанскиот замокот доминира во горниот дел на Хора. Веднаш до таму е „Анатоли“. Кафаната на познатиот ребет Џорџ Ксинтарис. Јоргос заедно со неговите двајца талентирани синови, исто така музичари, Андонис и Теодорис ви приредуваат незаборавни музички вечери со традиционални ребетички ноти.

Може да стигнете пеш по маршрутата од Панагица од Пиргос или внатре од живописните улички. Ако сакате да одите по пат, сè што треба да направите е да ја следите обиколницата.

КАЛИВИЈА

На големата кривина, пред да тргнете во насока за „Анатоли“ на Џорџ Ксинтарис, има пат кој оди лево. Оттаму, стариот пат за Рачес, Ананија, Елиос, и Сентукија во суштина започнува.

Во Рачес и Ананија, Скопелитите имаат свои каливии (колиби). Колибите во суштина се лоцираат во близина на нивните имоти, кои обично имаат винова лоза, маслинки и сливи.

Лозјата и виното во Скопелос се познати уште од античко време, а олимпискиот бог Дионис го претпочита познатото вино Пепаритиос како негово претпочитано пијат.

ЦРКИ И МАНАТЕРИИ IN Град СКОПЕЛОС

Островот Скопелос е познат по многуте цркви. Поточно, на островот има 360 храмови. Ако им значат на сите ѕвона во исто време, ќе се слушнат на Света Гора.

Постојат 123 цркви и капели во Чора, од кои некои се дури и приватни. Има 15 манастири се наоѓа регионално во Хора.

Некои од најпознатите цркви на Хора се Панагица од Пиргос, црквата Рождество Христово, која е и митрополитска црква, Фанеромени, Панагија Елефтеротрија, Агиос Атанасиј, Папамелетиу итн.

На работ на пристаништето, патот продолжува кон манастири на планината Палуки. Таму се манастирот Евангелистрија, Св Манастир Сотирос, Манастирот на Агиа Варвара, Тимиос Продромос и Пано Панагија. Како и Манастирот Свети Таксиархис и Аја Ана.

Други добро познати манастири во Хора се наоѓаат Светиот манастир Евангелизмос и Агиос Ригинос. Вториот е и светец-заштитник на островот.

Музеи И ДРУГИ ГЛЕДААТ ГЛЕДНИЦИ ВО СКОПЕЛОС ХОРА

Фолклорниот музеј на Хора е сместен во замокот на семејството Николаидис, кое ја подарило зградата на општината Скопелос во 1991 година. Во средината на пристаништето, некои улички одат до Фолклорен музеј на Скопелос. Музејот е многу близу до зградата на ОТЕ.

Замок Вакрица се наоѓа во населбата Агиос Михаил, многу блиску до Градската плажа. Станува збор за трикатна зграда која целосно ја отсликува ерата на 18 век. Г-ѓа Антигони Вакраца го подари замокот на општина Скопелос за да функционира како музеј.

Куќата на Павлос Нирвана е сместен во традиционална двокатна зграда во центарот на Чора конкретно во областа на Агиос Јоанис, до неа се наоѓа црквата Тројца Архиереи.

Во областа Ливади или Ампелики, десно од пристаништето, ќе имате можност да му се восхитувате на Асклепионот на Пепаритос. Археолошкиот локалитет Asklepieio е особено важен, бидејќи веројатно е најстарото откритие во Егејското Море.

Фотографскиот центар Скопелос работи како музеј и изложбен простор во Скопелос и Споради. Меѓу другото, тој е домаќин на дела од познатите странски фотографи Роберт Капа, Херберт Лист и Јозеф Куделка., но и од Грците Костас Балафа, Димитрис Лециос, Василис Маникакис, Спирос Мелецис, Емилио Серафис и Такис ​​Тлупас. Фотографскиот центар е основан во 1995 година и се наоѓа на почетокот на обиколницата во Чора.

КОРИСНИ ИНФОРМАЦИИ И БРОЈКИ

Место град Скопје ги обезбедува сите потребни услуги за удобност на вашиот одмор. Супермаркети, здравствени домови, аптеки, пошти, банки и секако банкомати.

БАНКИ И банкомат

In Место град Скопје, постои САМО физичка филијала на банка, на Народната банка на Грција. Народната банка има и 2 АТМс Едниот се наоѓа во продавницата, а другиот во КАПИ Скопелос во старото пристаниште.

Постојат и 1 АТМ на Банката Пиреус (на улицата Дулиду зад плоштадот пицерија Пица), 1 АТМ на АЛФА БАНКА (на излезот од новото пристаниште, кај хотел Елени), и 1 АТМ на Еуробанк (во новото пристаниште многу блиску до Карабија Кафе).

на Пошта се наоѓа на главната улица Дулиду. Освен ЕЛТА во Хора, има канцеларии на компании за курирски услуги ACS, GENIKI TACHIDROMIKI и SPEEDEX.

Градското собрание се наоѓа во стар пристаниште Скопелос Хора, веднаш под познатата карпа (врач кафе бар) на Хора.

здравствен центар

Здравствениот центар на островот се наоѓа на само 1 км од пристаништето.

  • Здравствен дом „Скопелос“: +30 24240 22222

In Скопелос Хора, на обиколницата се наоѓа и приватната поликлиника Asclepieion of Sporades.

  • Асклепија на Спорадите: +30 24240 24500

Тагови

Истражете го Скопелос (77) Доаѓање до Скопелос (15) Сместување во Скопелос (431) Активности и рекреација на Скопелос (25) Скопелос апартмани и студиа (161) Археолошки знаменитости на Скопелос (6) Скопски уметници (23) Авто мото чамци „Скопелос“ (50) Пекари Скопелос (9) Барови Скопелос (17) Скапелос барови на плажа (11) Плажи на Скопелос (42) Лична нега на Skopelos Beauty (14) Кафе Скопелос (47) Црквите во Скопелос (10) Култура на Скопелос (10) Забава Skopelos (36) Skopelos Food & Drink (158) Скопело Гастрономија (12) Здравје на Скопелос (27) Хотели на Скопелос (37) Куќи на Скопелос (80) Услуги за домување во Скопелос (8) Информативни услуги на Скопелос (16) Локални производи Скопелос (19) Локални рецепти на Скопелос (6) Манастири во Скопелос (5) Музеи Скопелос (2) Ноќен живот на Скопелос (21) Скопелос пансионска пензија (4) Вили со базен Скопелос (104) Пристаништата на Скопелос (3) Ресторани и таверни во Скопелос (85) Соби на Скопелос (16) Шопелос Шопинг (50) Разглед на скопје (22) Туристичко патување во Скопелос (40) Села на скопје (8) Вили на Скопелос (29)
Скопелос GR
Добиете насоки
Booking.com