Валсамаки Анти

Овој пост е достапен и на: Ελληνικά (грчките)

Скопелос Уметници

Анти Валсамаки е роден во Атина и вели: „Сметам дека сум илустратор, а не хагиограф, зборот утопист, во однос на современите правила во нашиот живот. »

Дипломирала на Атинскиот колеџ, студирала во Атинската школа за ликовни уметности и присуствувала на Факултетот за ликовни уметности покрај Панајотис Тетсис и Јанис Моралис и учествувала во работилницата за агиографија на Константинос Ксинопулос

Таа исто така посетува курсеви за сценографија, украси и графички уметности во училиштето Вакало.

За многу години, предава курс „Хагиографска техника - теорија и практика“ во разни институции. Одговорен е и за работилницата „Хагиографија“ и ракописите на Институтот за исламска уметност при Музејот Бенаки.

Таа беше генерален секретар на пријателите на библиотеката „Генадиус“ и на музејот „Пријатели на Бенаки“. Додека таа има насликано многу храмови во странство и секако во Грција.

Г-ѓа Валсамаки учествуваше на многу конференции и одржа голем број тематски предавања во Грција и во странство.

Нејзините пишување активности вклучуваат голем број книги за уметноста на византиската агиографија.

Во 1992 година, Антија Валсамаки don ја донираше на Општината Скопелос нејзиниот предок. Учествувала во организацијата и работењето на Фолклорниот музеј, кој оттогаш е сместен.

Од 1980-тите, таа помогна во промовирање и ширење на локалната традиција преку организирање на едукативни и културни активности, конференции и записи на културното наследство на островот.

Особено е значаен нејзиниот придонес преку основањето (1994) и работењето на Друштвото на пепаринтијски студии. Како и нејзино учество во креирањето на Медитеранската фотографија центар во 1997 година.

Други јазици

Booking.com