Плажа Веланио

Веланио е плажа која е достапна пеш од плажата Стафилос

Овој пост е достапен и на: Ελληνικά (грчките)

Плажа Веланио Скопелос, скопје плажи веланио, скопјеска плажа веланио, скопје веланио, плажа Веланио

БЕЗ ВЕЛАНИО

СКОПЕЛОС на плажите

Кристално чисти води, бесконечни сини, бели камчиња, борови што излегуваат од морето и се шират на брегот. Овој копнен рај ќе го најдете на Плажа Веланио, на јужната страна на Скопелос. За да стигнете таму, треба да преминете Плажа Стафилос и следете ја патеката по карпите. Веланио официјално е прогласена за нудистичка плажа. Таа е единствената нудистичка плажа во Скопелос.

Плажа Веланио има бел песок, мали камчиња, кристално чисти аквамарински води. Од 2017 има бар за плажа, каде што се достапни и чадори и шезлонги. Пејзажот од соништата не доби човечко мешање, затоа додека пливаат ги исполнувате само прекрасната плажа, синото небо и зелената борова шума. Исто така, има одлично морско дно за истражување.

Веланио е приближно 4, 4 км од Место град Скопје и пристаниште. Станува збор за 7-8 минути од Плажа Стафилос. Може да стигнете и до Плажа Веланио со пливање од Плажа Стафилос. Трасата од земјава е идеална за пешачење.

За theубителите на историјата вреди да се спомене дека зад патеката е пронајден гробот на Стафилос. Како што ни кажува митот, принцот Стафилос учествувал во кампањата на Argејсон за аргонаути. Во Археолошкиот музеј во Атина ќе се восхитувате на дел од неговиот меч.

На десната страна на Плажа Веланио има прекрасна пештера на работ на која ќе ја видите водата како капе од карпите. Ова докажува дека во римските години во тој момент имало бањи (во античкиот дијалект бањи = валанион)

Ако остане on Плажа Веланио кратко време по прекрасното зајдисонце, ќе наидете на кози од бесплатен дострел што се спуштаат пијат морска вода.

Ако дојдете со брод внимавајте затоа што прво има многу карпи и второ на местото каде што двајцата плажи одвоено има мрежа на кабли за напојување.

Активности:
    Плажа

Оценете и напишете преглед

Други јазици

Скопелос 370 03 GR
Добиете насоки
Booking.com