Вреди да се погледне

Откријте ги убавините на смарагдниот остров Скопелос. Вреди да се види барем еднаш на островот Скопелос.

Овој пост е достапен и на: Ελληνικά (грчките)

Скопелос вреди да се види, Скопелос Археолошки знаменитости, Разгледници на Скопелос, Гробница Скафелос Стафилос, Скопелос Манастири, Цркви Скопелос, замок Скопелос, Скопелос Сентукија

СКОПЕЛОС ВРЕДНО ГЛЕДАЕ

на гробница на Стафилос, На 4 км од главниот град. Неговото богато богатство ги навело археолозите да заклучат дека гробницата е на антички крал. Денес богатството може да се види во музејот на блискиот град Волос, на спротивниот брег на Грција.
Неколкуте остатоци од храмот во Асклипио (4 век п.н.е.), на плажа, во близина на главниот град.
на Замок на градот Скопелос (13 век), високо над главниот град, на местото на античката акропола. Денес многу малку урнатини остануваат на место.
Античките гробници истражувале во карпите, во Сентукија, во планината Делфи. Поради нивната локација, до нив може да се стигне само пеш.

на Манастири на Скопелос исто така вреди да се види.

Другите интересни урнатини на старите места

 

ПанормосWallидот Кастро - 5 век п.н.е.

Две кружни кули на врвот на мал рид плус дел од wallидот на тврдината се сè што останува од античкиот град, кој веројатно се протегал по целата долина. Западната кула датира од 5 век и од источниот 4 век п.н.е. Многу вајани камења и парчиња керамика се расфрлани околу локалитетот. Можеби биле храм посветен на богот Пан.

Света Софија, стара христијанска црква во Блу ​​- 6 век п.н.е.

Ако навистина сте заинтересирани за антички остатоци, урнатините на оваа црква може да се најдат, во густи грмушки, зад куќата во која се наоѓаат столбовите за електрична енергија. Понатаму, оваа куќа патем, се наоѓа во популарната локална книга со приказни „Портите на ветрот“.

Inидот на Калиро Селинус ( Лутраки) - 5 век п.н.е.

Оваа тврдина беше надморска височина од 350 метри и беше изградена на мал рид. Остатоците од неговиот wallид сè уште можат да се видат. Храм на Атина (Минерва) исто така беше тука, како што беше пронајден натпис - свештеничката Клеанети Диодору од Минерва. Откриена е и статуа на Венера, плус добра репродукција на статуа на Богородица Минерва од Фидија, грнчарија, монети и мермерен погреб од римската ера. Исто така, делови од два антички wallsида може да се видат на улицата што минува зад кафулиња at Лутраки. Оваа улица е лево додека пристапувате кон морето.

Антички урнатини на римски бањи - Катакало, Лутраки

Во карпа, директно покрај морето, се наоѓаат остатоци од римски бањи. Локалните жители велат дека има и остатоци под морето во областа.

Останува wallидот на храмот Ефестос (Вулкан), Аг. Константинос - 3 век п.н.е.

Ефестос, еден од 12-те богови на Олимп бил бог на оган и метал. Тој беше син на Зевс и Ира. Каде е оној од двата мита за него. Двајцата велат дека е роден инвалид и грд! Значи, навистина не се случува многу за него. Сепак, наспроти овие шанси тој успеа да се ожени со Афродити, иако таа никогаш не го сакаше; но не пред неговата мајка да се обиде да го стори со тоа што ќе го исфрли од врвот на Олимп! Среќа што го најдоа 2 деми-богови и го воспитаа во пештера близу морето каде што научи да работи со бакар. Таму ја испланирал својата одмазда. Тој и направил и ја испратил на својата мајка престол во кој имало неколку тајни ракови. Кога седна, тие автоматски ја заробија.

Боговите го повикаа Ефестос да и помогне да се ослободи, но тој одби. Така, Дионисос се пријави доброволно да го испие пијан и да го донесе. И така направи, на магаре! По ослободувањето на Ира, Ефестос останал и работел на неговиот ковач, каде што направил неколку интересни работи, вклучувајќи ахилска парница, оклоп на Херкулес и стрели на Аполон. Римскиот збор „Вулкан“ го дал англискиот збор „вулкан“ како збор „Еафастос“ што на грчки му го дал зборот „ефаистео“.

Temидот на храмот (веројатно Минерва) останува зад црквата Полемистра, црквата е изградена покрај плоштад кој е поддржан од два wallsида од 6 / 5 век п.н.е.

Кули - област Глокса - 4 век п.н.е.

Селинус се соочил на југ, така што поголемиот дел од северната област не бил видлив од тврдината и ги поставил во ранлива позиција Затоа, изградени се неколку кули за набудување. Земјоделските работници може да се соберат таму и да го сигнализираат градот.

Саркофаг

Саркофагот може да се најде:

  • Прилепувајќи се од внатрешниот wallид во првата продавница, надвор од ридот зад продавницата за торти Амброзија Град Скопелос.
  •  Wallидани во црквата Свети Мајкл Синадон и црквата Панагија Елефтеротирија.
  • Алупи- доцен хеленистички
  • Сендуки - 4 антички гробници ископани во карпата - Стоунџа
  • Аликиас - сличен по стилот на гробовите Сендукија; овој саркофаг без капак е во маслинова шума, не е на пешачка патека и е тешко да се најде.

Многу храмови, обично посветени на Минерва, постоеле, но многу малку преживеале. Сите остатоци биле edидани во христијанските цркви што го зазедоа своето место.

Скопелос вреди да се види, Скопелос Археолошки знаменитости, Разглед на скопје

Други јазици

Booking.com

Skopelos.com - Напишувајќи QR код

Вреди да се погледне

Испратете го вашиот бизнис БЕСПЛАТНО

Дали сте сопственик на деловна активност? Поднесете го вашиот бизнис за БЕСПЛАТНО ТУКА. Бидете сигурни дека вашите информации се ажурирани.