Гробот на Стафилос

Содржина на богата гробница на вратило од 15 век п.н.е., биле пронајдени во 1936 случајно во вратот на островот што ја одделува плажата Стафилос од Веланио

Гробница на Скопелос Стафилос, Скопелос Археолошки знаменитости, Скопелос Разгледувања, Гробница на Стафилос Скопелос, гроб на Скопелос

ГРОБОТ НА СТАФИЛОС

Археолошки места на СКОПЕЛОС

Легендата на Скопелос го тврди тоа Стафилос областа била именувана по Принцот Стафилос. принц Стафилос и неговиот брат Пепаритос биле првите жители на Скопелос. Всушност, во старите денови Скопелос го имал името Пепаритос. Пронајден е гробот на принцот Стафилос Плажа Стафилос а неговиот меч е чуван и изложен на Археолошкиот музеј во Атина.

Стафилос бил кнезот на Крит. Критскиот крал Миноас го испратил во Скопелос во 16 век п.н.е. Тој е син на Дионисос, богот на плодноста и виното, и Аријадна, ќерката на кралот Миноас. Негови браќа биле Оинопиос, Тоа и Пепаритос. Само Пепаритос го следеше во колонизацијата на Скопелос и го даде своето име на островот. Минојците ги колонизирале повеќето острови во Егејското Море. Природно е што го избраа и плодниот Скопелос. Освен тоа, со себе ги донеле лозите и маслиновите дрвја.

Професорот Н. Платон во 1936 година ја открил гробницата на Стафилос како и неговиот меч. Гробницата била во наметката што го дели Стафилос од Плажа Веланио. Гробницата е еден од најважните примери на микенскиот и минојскиот период. Исто така, гробницата е јамна и ги има сите минојски елементи. Мечот е долг 32 сантиметри - најголемиот пронајден во Грција - има ковано украс и златна рачка.

Пронајдоа и алатки, оружје, накит, прибор, бакарни статуи и предмети што го поврзуваат Скопелос со Крит. Тие докажуваат и дека на островот имало жители за време на микенскиот период. Во Археолошкиот музеј во Атина, можете да се восхитувате на сите експонати.

На крајот на Плажа Стафилос, има и остатоци од микенски (1600-1100 п.н.е.) ѕидини.

 

Тагови

Истражете го Скопелос (77) Доаѓање до Скопелос (15) Сместување во Скопелос (431) Активности и рекреација на Скопелос (25) Скопелос апартмани и студиа (161) Археолошки знаменитости на Скопелос (6) Скопски уметници (23) Авто мото чамци „Скопелос“ (50) Пекари Скопелос (9) Барови Скопелос (17) Скапелос барови на плажа (11) Плажи на Скопелос (42) Лична нега на Skopelos Beauty (14) Кафе Скопелос (47) Црквите во Скопелос (10) Култура на Скопелос (10) Забава Skopelos (36) Skopelos Food & Drink (158) Скопело Гастрономија (12) Здравје на Скопелос (27) Хотели на Скопелос (37) Куќи на Скопелос (80) Услуги за домување во Скопелос (8) Информативни услуги на Скопелос (16) Локални производи Скопелос (19) Локални рецепти на Скопелос (6) Манастири во Скопелос (5) Музеи Скопелос (2) Ноќен живот на Скопелос (21) Скопелос пансионска пензија (4) Вили со базен Скопелос (104) Пристаништата на Скопелос (3) Ресторани и таверни во Скопелос (85) Соби на Скопелос (16) Шопелос Шопинг (50) Разглед на скопје (22) Туристичко патување во Скопелос (40) Села на скопје (8) Вили на Скопелос (29)
Скопелос 370 03 Стафилос, Скопелос 370 03, Грција
Добиете насоки
Booking.com