ЛЕГЕНДИ СКОПЕЛОС, ПРИНЦ СТАФИЛОС СКОПЕЛОС, знаменитости СКОПЕЛОС, КУЛТУРА СКОПЕЛОС, БОГАТСТВА СКОПЕЛОС, ПЕПАРИТОС СКОПЕЛОС, АРХЕОЛОШКИ локалитети СКОПЕЛОС, на плажите СКОПЕЛОС, ТРАДИЦИИ СКОПЕЛОС, БЕЗ СТАФИЛОС СКОПЕЛОС, СТАФИЛОС СКОПЕЛОС, ПЕПАРИТОС СКОПЕЛОС, СКОПЕЛОС СТАФИЛОС ТУМБ РОК, БЛОГ СКОПЕЛОС, SKOPELOS BLOGSPOT, SKOPELOS BLOGGING, SKOPELOS BLOGS, SKOPELOS BLOGGERS

ПЕПАРИТОС

Скопелос, зелениот остров на Егејот, е остров на легендите. Многу прекрасни приказни стојат зад секое име.

Во античко време името на Скопелос било Пепаритос. Се разбира, името го добило од првиот доселеник на островот во 15 п.н.е. Легендата го носи Пепаритос како прв жител со неговиот брат, Принцот Стафилос, следејќи го. Двајцата синови божји Дионис и Аријадна. Дионис, син на Зевс и Семеле. Бог на плодноста на природата, на виното и инспирира креативност во музиката и поезијата. Аријадна, ќерката на кралот Минос од Крит и Пасифаја. Таа му помогна на Тезеј да избега од лавиринтот на Минотаурот.

ПРИНЦ СТАФИЛОС

При неговото пристигнување во Скопелос, принцот Стафилос ја изгради првата населба во Место град Скопје, не на истоимената плажа. Гробот на принцот Стафилос лежи на Плажа Стафилос. Всушност, Принц Стафилос беше херојска фигура од своето време. Бидејќи тој исто така учествувал во expејсон експедицијата (во Аргонаутите).

гребени на грозје, гребени на плажа, гребени на легенди

Минојците го колонизирале најголемиот дел од егејските острови. Значи, природно е што го избраа плодниот скопје. Тие со себе донесоа лозови и маслинови дрвја. Тогаш, богот Дионис одиграл фундаментална улога во културата и традицијата на Скопелос. Конкретно, преку двата сина на Пепаритос и Принц Стафилос До денес познато и популарно виното „пепаритио“. Дури има и шпекулации дека жителите на Пепаритос користеле вино за да ги изградат своите домови.

Областа и плажата го добиле името Принц Стафилос. Се разбира, можете да го посетите Скопелос Стафилос Tumb Rock и видете го мечот на Принцот Стафилос во Археолошкиот музеј во Атина каде што е изложен. 

Скопелос Стафилос Тамб Рок, плажи Скопелос, плажа Стафилос Скопелос

BEACH СТАФИЛОС

Стафилос е многу популарна плажа. Блиску е до Скопелос Хора. Всушност, малиот полуостров на Стафилос се наоѓа на јужниот брег на Скопелос. Стафилос е прекрасна организирана плажа на само 4 км од град Скопелос. Всушност, тоа е 4 километри со возило, а има уште 500 метри што ќе треба да ги пешачите за да стигнете до плажата.

On Плажа Стафилос има бар на плажа, шезлонги и чадори. Покрај тоа, плажата има камчиња и сив песок. Веднаш до Стафилос, Постои Плажа Веланио, која е официјална нудистичка плажа на Скопелос.

 

 

Skopelos.com -  Блог Скопелос

Блог.Skopelos.com -  skopelos.com/blog

Автор -  Адрина  Хотели Скопелос - www. Адрина.gr 

јас www.adrinabeach.co -  Јас www.adrinaresort.co

Најновите објави Свежи написи од блогот

Booking.com

Следете не

Што се интересира? Откријте нешто убаво