Скопелос низ годините

Историја на Скопелос, култура на Скопелос, последни години, модерни години на Скопелос, антички години, Пепаритос, вино Скопелос, трговија на Скопелос, Скопелос Агнонтас, Олимписки игри во Скопелос, Скопелос Пирати, Скопелос едрење традиција, СКОПЕЛОС СЕВЕРНИ СПОРАДИ, ГРЦИЈА, БЛОГСПОТ СКОПЕЛОС, БЛОГИРАЊЕ СКОПЕЛОС, БЛОГОВИ СКОПЕЛОС, БЛОГЕРИ СКОПЕЛОС, БЛОГ СКОПЕЛОС

Скопелос низ годините

ИСТОРИЈА НА СКОПЕЛОС

Познато по своето афродизијачко вино - расипано од пиратите - дом на олимписките шампиони - Скопелос има историја која се протега уште повеќе од осумнаесет века. Врските на Скопелос со благородното грозје се појавија уште на самото зори на островот. Прво беше населено во палеолитското време, според наодите на соседниот остров Алонисис. Прво го добија името Пепаритос, по синот на Дионис (кој е бог на виното) и Ариадне, кој беше митскиот прв жител на островот.

skopelos историја skopelos последниве години

Сепак, првите вистински остатоци пронајдени на самиот Скопелос датираат од раниот и средниот микенски период во текот на 16-14 век п.н.е. Овие остатоци се пронајдени на гребенот што се одвојува Стафилос Веланио плажи во 1950-тите и се верува дека е гробот на принцот познат како Стафилос (стафилија значи грозје!). Ова беше гроб богат со богатство и артефакти, а неговиот ѕвезден предмет е познатиот златен меч на принцот кој сега е изложен во Археолошкиот музеј во Атина.

Скопско вино

Сепак, и покрај овие кралски почетоци, Скопелос процвета дури многу векови подоцна, кога неговото познато вино стана познато по своите афродизијачки ефекти, кои заедно со неговиот уникатен вкус, беа спомнати од таквите личности како Аристотел, познатиот филозоф! Виното, кое требаше да старее 7 години, се претпоставува дека исто така било прилично силно. Аристотел (иако како лик во драмата) рекол: „Три чинии мешам за умерените: едната за здравје, која прво ја празнат, втората за љубовта и задоволството, третата за спиење. Кога ќе се испие овој сад, мудрите гости си одат дома. Четвртиот сад веќе не е наш, туку припаѓа на насилството? петтиот на галама, шестиот на пијаната веселба, седмиот на црните очи, осмиот е на полицаецот, деветтиот е на жолчноста, а десеттиот на лудилото и фрлањето на мебелот“.

skopelos античка историја дионис бог вино

СКОПЕЛОС Трговија

Виното не било единственото добро со кое се тргувало во тоа време, Скопелос бил познат и по своето прекрасно маслиново масло, кое исто така било однесено насекаде низ Егејот, а можеби и подалеку. Остатоците на невообичаено голем брод, со димензии 85 x 35 стапки, беа пронајдени пред околу 20 години во близина на брегот на Алонисос и се веруваше дека датира од 400 п.н.е. Само што зеде товар од Скопелос и носеше стотици тегли со вино, но веројатно и масло.

skopelos островот skopelos пристаниште

Ова откритие го смени мислењето на многу историчари кои не ни сфатија дека во овој период постоеле чамци со таква големина и затоа го става Скопелос како важна точка во тогашните трговски патишта. Вистина е и дека островот долго време ковал своја кованица што покажува дека има и економска моќ.

Агнонтас олимписки шампион

Спортската моќ, исто така, му донесе слава на Скопелос како тркач на долги патеки и олимписки шампион Agnondas бил Скопелити и при неговото триумфално враќање на островот бил толку прославен (најверојатно во локалното вино!) што пристаништето во кое слетал го нарекле по него, а неговото име го задржало до денешен ден кога многу посетители слетуваат на заштитеното пристаниште. .

историја на олимписки игри skopelos agnontas

ХРИСТИЈАНСТВО – СВ. РИГИНОС

Христијанството на крајот стигнало до бреговите на островот во 2 или 3 век од нашата ера, откако апостол Павле се зафатил во Атина, а евангелистот Лука проповедал во Тива.

За првиот епископ на островот (кој станал маченик и по кој се именувани многу локални жители) Свети Ригинос (Ригас) се вели дека убил змеј помеѓу Стафилос Agnondas заливи во околу 347 АД и како што тој го погодил последниот удар земјата се расцепила во две, формирајќи го длабокиот сеизмички јаз што се уште е таму денес, каде има и капела со икона на светецот и вечен пламен.

skopelos Свети Ригинос христијанството

Упад во пиратите

Се чини дека златното доба на Скопелос дошло до крајот набргу потоа, меѓутоа, до византиската ера, упадите на пиратите, кои се чинеше дека го напаѓале островот или го користеле островот како база по своја волја, го направиле својот данок врз економијата и значајните градби пресушиле. нагоре. Згора на тоа, станало користено како место за егзил, традиција која траела многу векови, и не е изненадувачки што локалното население се намалило во број, оставајќи остров кој се намалил од неговото претходно богатство и позиција да биде беззаконски и далечно место.

скопелски пирати

Потребно беше она што всушност беше „супер пират“ за да се промени ситуацијата. Марко Санудо, Венецијанец (исто така војвода од Наксос), го освоил островот во 1207 година веднаш по падот на Константинопол и го користел како основа за ограбување на копното, Еввија и речиси секаде во опсегот. Несомнено, ова не ги подобри работите многу за Скопелитите, но барем тие имаа одреден степен на стабилност, всушност само пократко од 70 години, додека византискиот император Михаил Палеолог (и неговиот адмирал Алексиос Филантропинос) не го зазедоа островот и сега осиромашениот останатите островјани се вратија.

1453 AC

Работите беа лоши, но неверојатно тие требаше да се влошат со конечниот пад на Константинопол во 1453 година, што доведе до тоа трите острови на Северните Споради да гласаат во корист на венецијанското владеење (повторно) за да се избегне окупација од Турците. Ова беше веројатно најдобрата одлука што ја донеле островјаните! Островите беа направени како посебна епископија со Скопелос, со највисоко население, што стана основа, но тоа значеше дека војната меѓу Венецијанците и Турците (Отоманската империја) ги заниша напред-назад меѓу двете сили.

 

историја на skopelos

Ова на крајот доведе до најголема катастрофа во историјата на Спорадите кога алжирскиот пират Хејдерин Барбароса се повлече во пристаништето. Многу луѓе веруваат дека од него биле замолени да го прекине конфликтот од страна на Османлиите и го сторил тоа на најефикасен начин со колење или поробување на целото население на трите острови! Оние малкумина кои преживеаја криејќи се по планините, останаа, но турската окупација се покажа, по насилното воведување, да биде добронамерно, а Скопелос го започна патот за закрепнување.

Турците никогаш не ги окупирале островите и како што репопулирале со луѓе од копното, Еввија и Мала Азија, локалната аристократија дошла до пријателски договор со нивните отомански владетели, обезбедувајќи им малку злато и морнари за нивната флота, тие биле дадени привилегии и е дозволено да продолжат со обновата на богатството на островот.

Традиција на едрење

 

skopelos едрење традиција skopelos историја

Традицијата на едрење овозможи развој на голема трговска флота што му овозможи на Скопелос да ја врати својата поранешна слава. Секако, пресудна беше централната позиција во Егејското Море. Богатата почва и релативно доброто водоснабдување овозможија и земјоделско заживување и маслинките и маслото, бадемите, боровата смола, сливите и секако виното, но не со неговиот поранешен квалитет, беа основа на локалното богатство. Силата на ова извонредно закрепнување може да се види во фактот дека во 18 век имало конзули од Англија, Франција и Венеција со седиште во Скопелос, што значело дека тој се сметал за поважна база од многу големи градови на копното кои не имаат таква застапеност.

Скопелос едриличар

1821 AC

Овој период на далечно владеење од страна на Османлиите завршил со избувнувањето на револуцијата во 1821 година. Кога Скопелос активно ги поддржувал водачите на бунтот со борбени бродови и товарни чамци. Тие учествуваа во многу битки во овој конфликт, кој на крајот беше успешен. Конечно, во 1831 година островот официјално стана дел од новата нација Грција. Така, Скопелос се пресели во доменот на модерната историја оставајќи го зад себе своето долго минато на трагедија и триумф.

историја на skopelos

ПОСЛЕДНА ИСТОРИЈА

Во последните децении, поточно во 1980-тите, туристичката индустрија во Скопелос почна да се развива. Особено по 2000 година и снимањето на познатиот мјузикл Mamma Mia, туризмот е во пораст.

skopelos историја последните модерни години туризам

Во претходните децении на 1950-тите и 60-тите, жителите емигрирале за да обезбедат подобра иднина. Сега, со бумот на туризмот, жителите на Скопелос се враќаат, а младите остануваат на островот, искористувајќи ги новите услови и можности што ги дава развој на туристичката индустрија.

Така, многу имоти се реновирани и понудени за лето сместување, се појавија многу нови бизниси за да привлечат повеќе посетители, а модерните хотелски единици, како на пр Хотели на Адрина, го доведоа туризмот на повисоко ниво.

адрина хотели, skopelos panormos

Традиционалните уметности и културното наследство во исто време остануваат просперитетни. Многу млади луѓе ги продолжуваат традициите, премостувајќи го модерното со старото. Керамика, столаријата во мали размери и изработката на ножеви се некои од традиционалните уметности кои продолжуваат да напредуваат.

 

Skopelos.com - Блог Скопелос

Блог.Skopelos.com - skopelos.com/blog

Автор - Адрина Хотели Скопелос - www. Адрина.gr 

јас www.adrinabeach.co - Јас www.adrinaresort.co

Најновите објави Свежи написи од блогот

Booking.com

Следете не

Што се интересира? Откријте нешто убаво