Традиционална облека Скопелос – носија

ТРАДИЦИОНАЛНА НОСИЈА СКОПЕЛОС, КУЛТУРА СКОПЕЛОС, венчаница СКОПЕЛОС, ТРАДИЦИОНАЛНА ОБЛЕКА СКОПЕЛОС, ТРАДИЦИОНАЛНА ФУСТАТА СКОПЕЛОС, ФОЛКЛОРЕН ФЕСТИВАЛ „ДИЈАМАНТИС ПАЛАИОЛОГОС“, СКОПЕЛОС ХОРА, СКОПЕЛОС ПОИМНИК, СКОПЕЛОС КОНДИЦИОНИРА AЕ НА ВОЗДУХ СЕЛО, СЕВЕРНИ СПОРАДИ, ГРЦИЈА, ГРЧКИ ОСТРОВИ, БЛОГ СКОПЕЛОС, SKOPELOS BLOGSPOT, SKOPELOS BLOGGING, SKOPELOS BLOGS, SKOPELOS BLOGGERS

Традиционална облека Скопелос – носија 

КУЛТУРА НА СКОПЕЛОС

Традиционалната носија на Скопелос е од голем интерес бидејќи се разликува помеѓу Хора и села на островот како што се сјај климата. Тоа е исто така една од најразработените и највпечатливите грчки носии. Датумот на појавување на носијата е 17 век, иако неговата конечна форма е официјална од средината на 19 век.

Традиционална носија на Скопелос

Женската носија на Скопелос се смета за уникатна бидејќи нема друга носија во другите делови на Грција, има влијанија од Византија, западната ренесанса и модата што преовладуваше во Европа во раните 1900-ти.

Ова се должи на економскиот просперитет на островот, бидејќи машката популација патувала до брегот на Црното Море бидејќи се занимавала со поморска трговија, бродоградба и поморство.

Традиционална носија на Скопелос

Традиционалните носии на Скопелос одразуваат строго пуританско општество. За разлика од другите локални носии, жените носеа тешки кадифени облеки кои целосно ги покриваа нивните тела, целосно криејќи го женскиот елемент.

Многуте тешки облеки беа еден вид приказ на богатството на секое семејство. Но, тешката облека создаде здравствени проблеми за младите девојки од минатиот век.

Традиционална носија на Скопелос

СВАДБЕНО-НЕВЕЧЕНИЦАТА

Венчаницата Скопелос, или Морко, Волта или Кало заедно со Стофа (извезен рачно изработен круг), е официјалната носија на островот. Шминката доаѓа од „moricaux“, што значи темна. Црната боја преовладува со силен контраст на шарени везови, цврст златен конец и богати материјали. Костимот има и внатрешна бела памучна кошула, бела свилена кошула, четири долни кошули кои му даваат волумен на ансамблот и елек. Ткаенините и везот се свилени, а костимот е составен од многу набори. Невестата ја краси нејзината елаборирана наметка.

Традиционална носија на Скопелос

За миразот заедно со подготовката на шалот морале да се грижат и семејства кои имале девојче. Вообичаено, девојките ги везеа своите венчаници со црвени, жолти и зелени свилени конци. Останатите делови беа извезени со посебен вез. Само девојчиња од богати семејства носеа Стофас. Девојките чии семејства не биле доволно богати носеле црвено-кафеав фустан на денот на нивната венчавка.

Традиционална носија на Скопелос

Покрај свадбената облека, мажените жени носеле сини фустани или гераниуми, а слободните бели долги фустани. Младите девојки носеа целосно бел плисиран фустан, а белиот ја одразува нивната чистота. Девојките на нивната свршувачка носеа прекрасни зелени и црвени фустани. Постарите жени се одлучија за црно долен здолниште инаку наречено „каловоли“ или „волта“.

Секојдневната локална носија на Кора од Скопелос е монохроматски за разлика од оној што се носи во село Глоша кој се печати. Дури и денес може да се сретнат постари жени облечени во локални носии.

ПОИМНИК И КОНДИЦИОНИРА AЕ НА ВОЗДУХ ILLЕЛИ – МАШКИ ЛОКАЛНИ НОСИИ

Женските локални носии во села of сјај климата имаат многу заедничко со облеката од Евбеја. Во село Глоша, девојките носеа бела долна здолниште. Дополнително, имаа уште два фустани наречени „циција“ или „фоунтома“. Машките локални носии, пак, беа исти насекаде низ островот, класични островски панталони.

ТРАДИЦИОНАЛНАТА ФУСТАТА НА СКОПЕЛОС ВО ФОЛКЛОРНИОТ ФЕСТИВАЛ „ДИЈАМАНТИС ПАЛАИОЛОГОС“

Танцовиот фестивал на Diamantis Palaiologos сега е добро воспоставен. Од 2013 година до денес, фестивалот на танцот обединува танчери и групи, култури и традиции од целиот свет. Скопелос, неговата култура како и традиционалната носија на островот стануваат центар на популарната култура и традиција.

танц фестивал
За време на настаните, кои обично траат 3 дена, Скопелос е домаќин на околу 600 танчери и 7500 гледачи од целиот свет. Сите заедно фокусирани на музиката и танцот, тие ги прикажуваат традициите на своето место, премостувајќи ја специфичноста на секоја култура.

Покрај танцовите претстави, има и различни други активности како што се изложби, работилници, семинари и проби отворени за јавноста. Танцовите групи секогаш ги носат традиционалните носии од местото од каде што доаѓаат, а водечка улога има носијата на Скопелос.

ТРАДИЦИОНАЛНАТА ВЕНЧЕНИЦА ВО КАРНЕВАЛ

Во текот на целиот карневалски период, локалните жители се дотеруваат и се забавуваат. Тие користат многу од нивната традиционална носија. Особено во последната недела од карневалот во Скопелос, каде што парадата ја прикажува свадбената поворка.

Улогата на невеста ја добива човек кој се дотерува, додека сите сатиризираат некој лик. Низ цела, тие пеат познати карневалски песни и пијат со радост

ТРАДИЦИОНАЛНАТА НОСИЈА НА СКОПЕЛОС ДОБИВА ПОФЛАВИ

Г. Христос Палеологос и неговата ќерка Амалија ја добија наградата за најдобра фотографија на прославите одржани во Дизелдорф, Германија, по повод 200-годишнината (1821-2021) од револуцијата од 1821 година.

костимот skopelos Германија

Победничката фотографија како позадина ја има осветлената кула Рајна.

skopelos најдобрата фотографија

ТРАДИЦИОНАЛНАТА НОСИЈА НА СКОПЕЛОС ЈА СРЕДУВА МОДЕРНАТА МОДА

Од Fashion Runaway во Атина до Лондон, традиционалната облека на Скопелос инспирира нови луѓе да создаваат нови трендови.

Студентката Миранда Демпси, девојка од Америка која живеела и пораснала во Скопелос, од Уметничкиот моден дизајн на програмата Акто школа ги создаде своите дизајни врз основа на костимот на Скопелос во 2012 година.

Без наслов

Во 2014 година на изложбата на Хеленичкиот центар во Лондон „Мазени на величественост: традиција и реинвенција во грчката женска носија“, Морко од Скопелос беше избрана за главна тема на корицата.

skopelos традиционална облека

На изложбата беа претставени и Морко и Кали Фустана.

Традиционална носија на Скопелос

Хотели на Адрина неодамна организираше нова институција. Оригинална идеја за уметник Магда Мавроѓани и сопственикот на Адрина хотели Маро Мавроџани-Родопулу. Модна ревија на тема традиција, мода и уметност. Секако, не можеа да изостанат традиционалните фустани и модните дизајнери на островот.

Традиционална носија на Скопелос

На фотографијата ги гледаме дамите Магда и Маро Мавроџани со модната дизајнерка Моника Пенети на базенот на хотелот Адрина одморалиште по шоуто.

ТРАДИЦИОНАЛНИОТ ФУСТАН НА СКОПЕЛОС НИЗ ГОДИНИ

Долго пред практичноста на интернетот да влезе во нашиот секојдневен живот, постоеше традиционалната пошта. Поштенските марки на секое место и земја имаа колективна вредност. И денес многу луѓе продолжуваат да собираат поштенски марки како главно хоби.

Традиционална носија на Скопелос

ПЛЕЈМОБИЛ ОБЛЕЧЕН ВО ТРАДИЦИОНАЛНАТА НОСИЈА НА СКОПЕЛОС

Еден млад Грк, Г. Петрос Каминотис, инспириран од неговата љубов кон грчките традиционални танци почна да ги облекува Playmobil во грчки традиционални носии. Од неговата колекција не можеше да изостане импозантниот костим на островот Скопелос. Неговата збирка е изложена во различни фолклорни музеи и настани.

skopelos palymobil костим

Една година, во рамките на 5. Фестивал на Традиционални ора „Дијамантис Палеологос“, Музеј Вакраца беше домаќин на колекцијата на локални носии Playmobil од Петрос Каминиотис, бидејќи традиционалната невестинска носија беше истакната.

Традиционална носија на Скопелос

 

Skopelos.com - Блог Скопелос

Блог.Skopelos.com - skopelos.com/blog

Автор - Адрина Хотели Скопелос - www. Адрина.gr 

јас www.adrinabeach.co - Јас www.adrinaresort.co

 

Најновите објави Свежи написи од блогот

Booking.com

Следете не

Што се интересира? Откријте нешто убаво