Традиционална носија на Скопелос, култура на Скопелос, локална облека на Скопелос, венчаница на Скопелос, традиционална облека, фестивал на фолклорни танци „Дијамантис Палеологос“, Северни Споради, Грција

СКОПЕЛОС ТРАДИЦИОНАЛНА КОСТУМ

Локалната облека е важна за секое место. Всушност, тоа е референтна точка за разбирање на економската, социјалната состојба и културата на секоја држава.

Во Скопелос, локалната носија е една од најобработените и највпечатливите грчки носии. Женската носија на Скопелос има влијанија од Византија и западната ренесанса. Ова се должи на економскиот бум што го доживеа островот откако машката популација се занимаваше со поморска трговија и поморство.

Згора на тоа, луѓето во Скопелос носеа кадифени униформи кои целосно ги покриваа нивните тела како што е дефинирано од строго конзервативното општество.

СОКОПЕЛОСКИ СВЕТСКИ СОСТАВ

Венчаницата Скопелос, или Морко, Волта или Кало заедно со Стофа (извезен рачно изработен круг), е свечената носија на островот. Шминката доаѓа од „moricaux“, што значи навистина темна. Црната боја е главната со контраст на шарени везови и богати материјали. Костимот има и внатрешна бела памучна кошула, бела свилена кошула, четири долни здолништа кои му даваат волумен на комплетот и елек. Ткаенините и везот се свила и костимот се состои од многу аспекти. Невестата ја краси својата украсена наметка.

Семејствата кои имаа девојче мораа да се грижат заедно со миразот и подготовката на Стофата. Вообичаено, девојките ги везеле своите венчаници со црвени, жолти и зелени свилени конци. Останатите делови беа извезени со посебен вез. Само девојки од богати семејства носеа Стофа. Девојките чии семејства не биле доволно богати носеле црвено-кафеав фустан на денот на нивната венчавка.

Освен невестинска облека, мажените носеа сини фустани или Геранија и невенчани бели долги фустани. Постарите избраа црно доло инаку наречено „каловоли“ или „волта“.

Во село Глоша, девојките носеа бела долна здолниште. Дополнително, имаа уште два фустани наречени „циција“ или „фоунтома“.

Фолклорен танцов фестивал „Дијамантис Палеиологос“

На 5 Фолклорен танцов фестивал „Дијамантис Палеиологос“, Петрос Каминиотис, ја претстави својата изложба со фигури на Playmobil облечени во рачно изработени копии на грчки традиционални носии. Скопелитиса имаше почесна функција.