Овој пост е достапен и на: Ελληνικά (грчките)

Цркви на островот Скопелос

Црквите се карактеристичен и составен дел на скопскиот предел. Иако само мал остров, Скопелос има околу 360 цркви, параклиси, манастири и манастири. Повеќето затворени многу години, освен денот кога го слават светецот што го претставуваат. Повеќето од нив се изградени по приватна иницијатива. Најстарата постојна црковна градба е Базиликата на Свети Атанасиј која е изградена во 11 век и се наоѓа во округот Кастро.

Многу од нив содржат уметнички дела: рачно изработени „олтар“ (олтар - екрани), фрески и икони. Па кои се некои од манастири и цркви како што е Црквата Христова, со своите повтори убави минијатури на светци и злато - украсени со лустери од Света Гора.

Црквата Зудохос Пиги треба да ја содржи чудотворната икона насликана од Свети Лука Евангелист, со прекрасен позлатен ентериер. Исто така, вреди да се посети црквата од 18 век од Панагија Елефтеротрија, со фонтана под рамничарското дрво и плоча со покрив, наведена со светло обоена керамика. Близу е епископи, утврден венецијански манастир остана недовршен од османлиската инвазија.

МОUNНА ПАЛУКИ МАНАТЕРИИ

Исто така, постои спојката на манастири на планината Палуки над град Скопелос. Евангелистрија се држи до карпите и ужива во чудата на градот Скопелос. Основана е од монаси од Света Гора во 18 век, но нејзиниот импресивен златен алтернативен екран од Истанбул и датира од 14th век. Сега е окупирана од монахињи. Агиа Варвара го засили манастирот, сега за жал се распадна, но рече дека неговите фрески од 15th век.

Манастирот Агиос Јоанис Продромос е направен од дрво и злато. Повисоко на планината Палуки има манастири на Agious Taxiarches и Agia Anna. Додека на западната страна има манастири на Ставрос, Агиос Георгиос-Котронаки и Панагија Леивадиотиса.

Сите, освен една од црквите на островот, ја почитуваат грчката православна вера. Црквата проследена со специфични архитектонски форми кои постепено биле создадени уште од првите векови на христијанството и после. Нивниот накит, без разлика дали е тоа сликарство, мозаик или друго - секогаш ја рефлектираат православната доктрина, во согласност со специфичните трендови на стил