Овој пост е достапен и на: Ελληνικά (грчките)

на времето во Скопелос

Климата на Скопелос генерално може да се опише како блага.

Летото е суво и топло, но топлината не е неподнослива - освен неколку исклучоци - заради многуте шуми што ги има овој прекрасен остров. Најжешките месеци во Скопелос се јули и август, а вториот месец исто така е најсушниот месец во годината.

Посетителите треба да бидат свесни дека во текот на летните месеци има и неколку кратки тушеви што ги прави остатоците од боровата шума да завршат на зелените плажи на јужната и западната страна на островот. Исто така, заради мелтемијата во август (силни ветришта) ноќите во Скопелос можат да бидат кул, па посетителите треба да бидат подготвени со некои џемпери.

Зимата на островот е умерена и дождлива. Декември и јануари се сметаат за влажни месеци, додека вториот е исто така најстуден во годината. Во Скопело не снег често. Но, кога тоа се случи - најновиот пример во јануари 2017 - глетката е единствена бидејќи снегот ги покрива морските брегови.

Есента на островот се смета за кул додека пролетта е дождлива. Со највлажната сезона од оваа година од септември до февруари. Просечните годишни врнежи од дожд се 749.2 mm и просечната температура е 20.2 степени Целзиусови.

Ветровите на островот се претежно северо-северо-источни и во текот на летото се должат на мелтемијата. Во зима до централните европски контра-цилиндри.

http://www.meteo.gr/cf.cfm?city_id=230

http://www.deltiokairou.gr/gr/weather/magnisia/skopelos/skopelos/

https://www.okairos.gr